Ezt olvasta már?

Egy évvel az olimpia előtt bizakodóak a magyar triatlonosok

Az olimpiai kvalifikációs pontverseny jelenlegi állása szerint a férfiaknál és a nőknél is két-két magyar triatlonos indulhatna, így a váltó is rajthoz állhatna T...

0

Ellenzéki összefogás: súlyos belviszályok és bizonytalanság Sopronban

Polgármesterjelölt helyett egyelőre csak belső ellenzék jutott a soproni ellenzéknek. Miközben az ellenzéki oldalon elindult az adok-kapok, a Fidesz jelöltje már javában kampányol. Választási körkép Sopronból.


hirdetés

Vészesen közeledünk az augusztushoz, de Sopronban még mindig nem sikerült polgármesterjelöltet állítania az ellenzéki összefogásnak.

 

Bő két hónappal az októberi önkormányzati választások előtt, forrásaink szerint több név is a kalapban van, a végső döntést pedig az utolsó pillanatban, augusztus közepén fogják meghozni az ellenzéki összefogásban résztvevő szereplők.

 

A Fidesz jelöltje, Farkas Ciprián ehhez képest már gőzerővel kampányol, valódi ellenfele pedig így egyáltalán nincs.

 

Helyi polgármesterjelölt híján

 

A Magyar Nemzet értesülései nyomán kerestük meg a soproni ellenzék kulcsfiguráit, akiket Varga Norbert polgármesterjelöltként való indításával kapcsolatban kérdeztünk. Az egyetemi docens személye azért is érdekes, mert

 

Varga nem Sopronban, hanem az attól húsz kilométerre fekvő Hegykőn él.

Kérdés, mekkora esélye van a lokálpatriotizmusáról híres városban egy olyan politikusnak polgármesterválasztást nyernie, aki még csak nem is a város lakója. Vargának ráadásul nem Sopron „bevétele” lenne az első politikai vállalkozása, a 2010-es önkormányzati választáson ugyanis még Hegykőn próbálkozott a polgármesterséggel. Sikert nem ért el, a szavazatok csupán egyharmadát zsebelte be, miközben ellenfele Szigethi István toronymagasan, 62 százalékkal nyert.

 

Kérdésünkre, ronthatja-e Varga esélyeit az, hogy nem helyi lakos, a Momentum soproni alapszervezetének vezetője azt válaszolta: „hogy hol lakik Varga doktor, az Varga doktor dolga”.

 

Az MSZP helyi elnöke, Németh Imre szerint egyenesen előny, hogy Varga nem soproni, hiszen „Sopronnak végre ki kell törnie abból a bezártságból, ami már 12 éve tart, hogy csak saját magával van elfoglalva”.

 

Azt ugyanakkor mindketten leszögezték, hogy még nincs hivatalos jelölt, így Varga sem számít annak. Az MSZP-s Németh kérdésünkre elmondta: augusztus közepén fogják bejelenteni az ellenzék soproni polgármesterjelöltjét, de beszélt arról is, hogy jelenleg több jelölt „van a kalapban”. Németh azt is elárulta, hogy Vargát egy Magyar Nemzet cikk nyomán keresték meg: „a Magyar Nemzetben jelent meg egy cikk erről, mi akkor Varga Norbertet megkerestük, tehát a Fidesznek köszönjük szépen, hogy adtak egy tippet. Varga Norbert így bent van a kalapban” – mondta lapunknak. „Ennyire nincs jelöltjük, hogy a Fidesznek kell tippet adni?” Tettük fel a kérdést a szocialisták helyi elnökének. „Van, ne tessék a szavaimat kiforgatni. Van jelöltünk. Három jelölt is van, velük folynak a tárgyalások. De a nevüket nem fogom nyilvánosságra hozni. Van munkahelyük, némelyiknek az állami szférához kötődően, nem szeretném őket olyan helyzetbe hozni, hogy bármilyen hátrányt szenvedjenek”.

 

Súlyos belviszályokkal terhelt a soproni ellenzék

 

Nem csak az a helyi ellenzék problémája, hogy mindezidáig nem sikerült helyi jelöltet állítani, de súlyos belviszályok és személyi ellentétek is sújtják a kormánypártok kihívóit.

Bár július közepén a soproni ellenzék bejelentette a „minden eddiginél szorosabb ellenzéki összefogást”, a Jobbik, az MSZP, a DK, a Momentum, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom által tető alá hozott alkut a Párbeszéd nem fogadja el, így a párt helyi politikusa, Jakál Adrienn más soproni ellenzéki politikusokkal (Póczik Roland és Gibicsár Imre) karöltve megalakította a Leghűségesebb Városért elnevezésű csoportot, amelynek célja az őszi önkormányzati választáson való indulás. Jakál egyébként a mandátumáról tavaly lemondó Vörös Viktor helyére ült be a soproni közgyűlésbe, ahol egészen idén nyári kilépéséig az MSZP-frakció tagja volt.

 

Jelenleg tehát Sopronban a két ellenzéki csoportosulás egymással párhuzamosan készül az őszi önkormányzati választásokra, de polgármesterjelöltet hivatalosan még egyik csapat sem nevezett meg. Az eddig lappangó személyi ellentétek is felszínre törtek az elmúlt hetekben.

 

2014-ben az MSZP–DK–Együtt–PM színeiben, listáról a soproni közgyűlésbe bejutó Vörös Viktor például egy Facebook-hozzászólásban kommentálta úgy a soproni ellenzék helyzetét, hogy azt nem lehet teljes körű összefogásnak nevezni, szerinte az ellenzék „kétfelé szakadásáról” van szó, amelynek során az MSZP és a Momentum „a rossz oldalra” állt. De Vörös írt arról is, hogy „Sopronban szégyenteljes vége lehet az ellenzéki összefogásnak”. A volt önkormányzati képviselő súlyos kritikát fogalmazott meg az ellenzéki tárgyalások kapcsán, mondván, „amikor már nem a feladat elvégzésén, hanem a posztok kiosztásán a sor, akkor mindig előkerülnek a semmittevők”.

 

Az idén nyáron az MSZP-ből kilépő Póczik Roland pedig a közösségi oldalán ment neki a szocialisták politikájának. A soproni MSZP volt elnöke arról írt, hogy teljesen más dimenzióban képzeli el a baloldali politizálást.

 

Németh Imre Póczikról és Jakálról: „Elkeseredettek, kimaradottak klubja” – „megélhetési politikusok”

 

Póczik és Vörös szerepvállalásáról megkérdeztük a soproni MSZP jelenlegi elnökét, Németh Imrét. A szocialisták helyi elnöke az „elkeseredettek és kimaradottak klubjaként” jellemezte Póczikékat. Kérdésünkre elmondta, fennáll a veszélye annak, hogy Póczik és Jakál Adrienn is elindul az őszi önkormányzati választáson, így pedig az ellenzék esélyeit csökkentik. „Ennek a veszélye megvan, talán a választók majd felismerik, hogy mi az oka annak, hogy ezek az emberek politikai kalandorságba kezdenek.

 

Megélhetési politikusok, abszolút elítélendő az, hogy ők az összefogással szemben indulnak”

– mondta Németh.

 

Németh egyébként arról is mesélt, mi az oka annak, hogy a Párbeszéd politikusa, Jakál Adrienn kiszállt az ellenzéki összefogásból. Szerinte „Jakál Adrienn öt hónapnyi tárgyalás után, amikor az utolsó tárgyalásnál jártunk, és végére pontot akartunk tenni az összefogás végére, akkor Kocsis-Olivio párbeszédes pártigazgató oldalán jelent meg, és azok a feltételek nem feleltek meg nekik, amelyeket az összefogásban részes pártok kínáltak. Felállt a tárgyalóasztaltól, otthagyott minket, majd elkezdte gründolni ezt a társaságot” – mondta Németh, hozzátéve:

 

Jakálnak az volt a problémája, hogy nem kapott biztos, befutó helyet az ellenzék kompenzációs listáján.

Jakállal kapcsolatban egyébként a Momentum soproni alapszervezetének első embere is nyilatkozott nekünk. Szerinte Jakál Adrienn minden lehetőséget megkapott arra, hogy részese legyen az ellenzéki összefogásnak, de a felajánlott körzeteket nem tudta elfogadni. „Jakál azzal vádolja az ellenzéket, hogy pozíciókon alkudozunk, holott ő maga azért nem részese az összefogásnak, mert pozíciót szeretett volna minden áron és minden eszközzel – mondta a Momentum helyi politikusa. „Jakál Adrienn bármelyik körzetben indulhatna, amelyikben szeretne, ezt felajánlotta neki az ellenzék, Jakál ennek ellenére nem szeretne részt venni ebben az összefogásban”, azt már Németh tette hozzá, hogy Jakálnak inkább egy befutó hely kellett volna a kompenzációs listán. „Öt kompenzációs mandátum osztható ki Sopronban. Ebben az összefogásban jelenleg öt ellenzéki párt és egy civil szervezet van, ha a Párbeszéd is benne van, akkor az hét szervezet” – magyarázta a helyzetet a szocialista politikus utalva arra, hogy Jakál Adrienn nem fogadta el, hogy ő nem kapott bejutó helyet, nem jutott be az első ötbe.

 

A soproni kérdés kapcsán megkerestük Jakál Adriennt, Póczik Rolandot, valamint Vörös Viktort is. Válaszaikat cikkünk második részében fogjuk közölni.

 

 

 

 

 

forrás: mandiner.hu0


Az önkormányzati választásokon szerencsés lenne-e, ha a megyei listákon is közösen szerepelne az ellenzék?

0
0

hírek innen, onnan

A biozsák, ami megmentheti a világot

A New York Times-ban augusztus elején megjelent, a mesterséges méhről szóló vélemény szerzője azt állítja, hogy évente csak az USA-ban...

Árokba csapódott egy autó az 55-ös főúton

Az utat teljes szélességében lezárták.

Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi...

Harryt és Meghant támadják a környezetvédők: képmutatók, mert sokat utaznak magánrepülőn

Közben pedig azt ígérik, csökkentik a királyi család ökolábnyomát és a környezetvédelem mellett kampányolnak. Most többen is...

Parkot neveznek el Aradon Török Zsolt hegymászóról

A magyar hegymászó holttestét szombaton találták meg az erdélyi Fogarasi havasokban.

Augusztus 20 - egész napos strandfesztivál Vásárhelyen

Egész napos strandfesztiválra várja a Szeretem Vásárhelyt Egyesület Hódmezővásárhely lakóit augusztus 20-án. Ingyenes a belépés és a...

Felborult egy autó, teljes útzár az 55-ösön Mórahalom határában

Baleset miatt teljes az útlezárás az 55-ös főút 16-os kilométerszelvényében, Mórahalom határában. A forgalmat a rendőrök elterelik.

Nagy a baj Budapesten, szükségszállást nyitottak a tűzeset rászorulói számára

Ferencváros önkormányzata szükségszállást nyitott a kerület polgármesteri hivatalában azok számára, akik a Soroksári úti tűz miatt...

Alaposan kiakasztotta rajongóit Britney Spears

Egy cseppet sem alaptalan a követők felháborodása.

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

A Fekete István általános iskolában alkalmazzák ezt a korántsem szokványos megoldást a szagok ellen.

Balotaszálláson akart bosszút állni egy csoport a kutyakínzó nőn

Rendőrök akadályozták meg, hogy elfajuljanak az események annak a nőnek a balotaszállási házánál, akit állatkínzással gyanúsítanak....

Busszal ütközött egy motoros a 82-es főúton

Az út érintett szakaszát teljes szélességében lezárták.

0

Sport

Trónfosztásra készül Katinka riválisával Shane Tusup: Együtt üldözzük az olimpiai bajnoki címet.

Budapest Shane Tusup (31) hadat üzent volt feleségének, a háromszoros olimpiai aranyérmes úszónak, Hosszú Katinkának (30). Az amerikai edző átvette az olasz Ilara Cusinato (19) felkészítését, aki a magyar klasszis egyik legnagyobb riválisa. Együtt üldözzük az olimpiai bajnoki címet! jelentette ki videóblogjában az egyesült államokbeli szakember.

Zseni cselsorozattal bizonyította, miért fizettek 126 millió eurót érte

Joao Félix már az első hivatalos meccsén bebizonyította, mekkora tehetség.

Nem is akkora bukó a Barcelonának a Coutinho-transzfer - megvannak az összegek

A Barcelona kénytelen volt elpasszolnia a klub történetének legdrágább játékosát. Óriási bukásnak tűnik, de a számokat átnézve nem annyira drámaian nagy baki Coutinho kölcsönadása.

Hatalmas meglepetés: Bale gólpasszt adott és marad a Realban

Vigo Hatalmas meglepetésre kezdőként kapott szerepet Gareth Bale (elöl) a Real Madrid első spanyol bajnoki mérkőzésén az új idényben. A walesi labdarúgó távozása néhány héttel ezelőtt biztosnak tűnt, minderről Zinédine Zidane vezetőedző beszélt korábban. A focista mindenesetre a mezőny legjobbja volt a Celta Vigo ellen, gólpasszal járult hozzá csapata 3-1-es idegenbeli diadalához. Zidane a találkozó követően azt mondta, a jövőben is számol a szélsővel.

Elkezdődött: Olaszországban van Shane Tusup és legújabb magyar versenyzője

Az Instagramon jelentkezett be az úszó és edzője is, hogy Olaszország felé vették az irányt.

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Nem ezt szoktuk meg az elmúlt 15 évben: a két klasszis kiesett a döntő előtt, Daniil Medvegyev lett a cincinatti 1000-es teniszverseny győztese.

Nem várt pofont kapott a PSG, már a második fordulóban elveszítette veretlenségét

Hiába vezetett, a Rennes otthonában kikapott a Paris Saint-Germain.

Sima lipcsei győzelem Gulácsi századik meccsén

Az RB Leipzig 4-0-ra győzött az abszolút újonc 1. FC Union Berlin vendégeként.

Először lehet egy magyar játékosé a Puskás-díj

Zsóri Dániel 18 évesen a 93. percben ollózott gólt a Fradinak. Akkor azt sejtettük, az idény gólja lehet, most már tudjuk, hogy az év legszebb találata is akár: Puskás-díjra jelölték.

Barca-blama, régi-új Real Madrid és a szokásos Atlético

Befejeződött a spanyol bajnokság első fordulója, nézzük, mi történt a nagy hármassal.

A Tottenham menedzsere szerint óriási hiba előrehozni az átigazolási piac zárását

Mauricio Pochettino a régi rendszer visszaállítását szorgalmazza.

0

Bulvár

Sokkoló fotók kerültek elő Marilyn Monroe meztelen holttestéről

Egy legendás fotós a színésznő halála után néhány órával jutott be a hullaházba. Akkor készítette a felkavaró képeket.

Fogyás könnyedén? Ha ezt az 5 esti szokást betartod, menni fog.

Mindössze néhány egyszerű tippet kell megfogadnod az esti lefekvés előtt, és máris beindulhat a fogyás!

Gyurcsányék meggyalázták augusztus 20-át, Szent István ünnepét

A körmenet?  Gyurcsányék szerint szoknyás férfiak felvonulása, a katolikus homoszexuálisok parádéja, a keresztény Pride.  Szent István mumifikálódott jobbkezét pedig azért viszik körbe, mert a király valaha azzal maszturbált és segget törölt.

Különös hátizsákkal járt iskolába a kisfiú: az osztályfőnöknek tűnt fel a dolog

Méregdrága iskolatáska helyett az édesapa saját kezűleg készített egyet a fiának.

Most közölték: durvul a helyzet a fővárosban, menekítik az embereket a lakásokból

Tovább terjed a tűz, ezért ki kell üríteni a szomszédos házat is a IX. kerületben.

Fordul az időjárás, kiadták a veszélyjelzést, mutatjuk, mikor lesz a legrosszabb

Már hétfőn is nagyon meleg lesz. Kedden északnyugat felől jön a változás, Győr-Moson-Sopron megyére a hőség és a zivatarok miatt is figyelmeztetést adtak ki. Szerdára az egész ország besárgul a kánikula miatt.

Ejha: Hunyadi Donatella meseszép ruhában pompázik

Kiszel Tünde egyetlen kislánya már nem is olyan kicsi!

A rendőr kiállt bírságolni az út mellé, kész téboly, amit ezután csinált

Egy világ találgatja, hogy vajon mit is látni ezen a videón.

Csernobilnál is veszélyesebb, mégsem beszélnek róla: katasztrófa történhet?

A Cactus-dóm egy radioaktív kísérleti robbantás mellékterméke, ami komoly veszélyt jelent most és a jövőre nézve.

Szódabikarbóna a háztartásban - Íme, a legújabb felhasználási módok

A szódabikarbóna áldásos hatásairól regényeket lehetne teleírni. A mindennapos háztartásvezetés során is igen hasznos kiegészítőnek bizonyul.

blogmorzsák

Ami nélkül nincs nyár: csíkos póló!

A felső, amit James Deantől Madonnáig mindenki imádott. Ikonikus darabokat mutatok, és elmesélem a történetét is!

Ezek voltak a legelső papírfényképek

A dagerrotípia felfedezése után pár évvel Talbot már olyan papírfényképet készített, amit sokszorosítani is lehetett.

Augusztus 20 története

Szent Jobb körmenet, István király, új kenyér - íme legrégebbi nemzeti ünnepünk kalandjai, amit először augusztus 15-én tartottak meg.

8 csodás hely Barcelonában

A katalán fővárosban az estéknek különös hangulata van, hiszen ez az a hely, ahol a nap vége egy új "nap" kezdete is egyben.

Egy katolikus fiú, félelem nélkül

A plocki Pride a "melegjogok" helyett egy katolikus fiúra hívta fel a figyelmet.

Hogyan egyél a hüvelygomba ellen?

Vissza-visszatérő váratlan „barátnőnk” Candida-Ida, akiről márpedig beszélni kell, és a pasik is figyeljenek!

Meglepő anyagok a kenyérben

Míg az EU-ban betiltották a rákkel­tőnek tartott anyagokat, máshol még megtalálhatók a pékárukban. Például Amerikában.

Mit csinálnak a svájciak a szabadidejükben?

Nyilván beállítják a pontos időt és porszívóznak, nem? Nos, ha nem is egészen, de majdnem…

A Szent Korona LEGO kockákból!

Egy magyar LEGO rajongó a koronát, a jogart és az országalmát is megépítette.

A 80-as évek nyugati autói

A holland turisták álomverdái, a dinnyés Merci és rallye-klasszikusok.

Organikus cipők, bioszandálok a fenntartható fejlődés jegyében

A talphoz kókuszdió-bőrt és ananász­leveleket tartalmazó nyomtatószálakat használtak.

Se voucher, se pénz, aztán mégis

Helló, visszatérítés nincs, akkor sem, ha mi hibáztunk, üdv: Ryanair

0