Ezt olvasta már?

0

Ismét Sopronban láthattuk Európa legjobbjait

Vasárnap este lezárult Sopronban a 2019-es női kosárlabda Euroliga Final4. Egymást követő második évben a Novomatic Arénában testközelből láthattuk küzdeni a legrangosabb európai trófeáért a kontinens legjobb klubcsapatait.


hirdetés

Újabb emlékezetes szezon végére érkeztünk a női kosárlabda Euroligában. Akár magyar szemszegből, akár a női szakág nemzetközi dinamikáját vizsgálva, sokáig emlegetni fogjuk ezt az évadot. Magyar szemszögből természetesen a Sopron Basket újabb sikeresen kiharcolt Final4 szereplése és az egymást követő második hazai rendezés a csúcspont. Ki gondolta volna akárcsak pár évvel ezelőtt, hogy ezek a magaslatok itthonról elérhetőek. Nemzetközi szempontból pedig egy olyan Euroliga idény zárult, ahol nyolc év után nem jutott a legjobb négy közé török gárda. A Jekatyerinburg talán még soha nem látott magabiztossággal ért fel a csúcsra, miközben az USK Praha és a Sopron Basket sok tekintetben hasonló elképzelések mentén építkezve megmutatta, hogy milyen erényekkel lehet odaérni a legjobb négybe.

A Sopron Basket idei szezonjáról nagyon sokat írtunk az elmúlt hónapokban. Statisztikai oldalról és nem kevés szubjektív észrevétellel megfűszerezve követtük végig ezt az újabb emlékezetes menetelést. Ami sok tekintetben nagyon más volt, mint a tavalyi. Talán még több kihívást tartogatott, viszont ezzel a két évvel olyan dimenzióba került a csapat a nemzetközi megítélést, a sportágban betöltött európai helyet tekintve, amiről sokáig álmodni sem mertünk volna. Nincs lehetetlen, ez volt a tavalyi visszatekintőnk vezérfonala és idén sem lehet mást mondani. Bárhogy is alakul Roberto Iniguez jövője, egy biztos: az a szervezettség, játékrendszer, munkamorál, amit hozott mindenkinek példaértékű lehet, aki kicsit is szívén viseli a női kosárlabda sorsát.

A tavalyi év után nagyon féltettük az idei szezontól a Sopront. A profi sportban egy bravúrt megismételni még nagyobb feladat, mint azt elsőre elérni. Leginkább azért, mert a riválisok is más szemmel tekintenek a csapatra, kiemeltebben készülnek. Emellett természetesen a várakozások akár a közvélemény, akár a játékosok saját maguk részéről is magasabbak. Azt láthattuk a helyenként kicsit görcsösebb hazai fellépések alkalmával, hogy bizony ezeket a várakozásokat nem lehet kizárni. Az, hogy mennyire tudatosan volt felépítve a Sopron játéka idén (is), sokkal inkább a stabil idegenbeli teljesítmény mutatja. Csak a Final4 csapataira jellemző, hogy kis túlzással mindegy milyen pályán szerepelnek. Az pedig önmagáért beszél, hogy minden kihívást, - akár emberi, érzelmi, akár szakmai - leküzdve sikerült a téli hullámvölgyből kijönni. Az alapszakasz végén elért sorozatban három sikert a kurszki bravúrral szintén sokáig emlegetni fogjuk.

Az idei Final4 hétvégéje más dinamika szerint zajlott, mint tavaly. Egy évvel ezelőtt a YDÜ elleni 19 pontos hátrányból történő fordítás, „a tripla” Jelena Milovanovictól olyan extázist okozott, ami megkoronázta az egész rendezvényt. Idén az elődöntőben a minden tekintetben kiemelkedő Jekatyerinburg volt a rivális. Élőben még döbbenetesebb volt az idei csapatuk dominanciája, mint amit az évad folyamán a különböző felvételek visszaadtak. Mindent kiadott magából ellenük a Sopron. Elengedni, feladni egy Euroliga elődöntőt nem lehet. Ezért (is) kedvelik sokan országszerte a jelenlegi Sopront. A vasárnapi döntő tovább növelte annak az értékét, hogy az elődöntőben még 5 perccel a vége előtt is csak 10 pontos hátrányban voltak a mieink és a 35. percben csak 65 szerzett pontnál járt a rivális. A bronzmeccsre az USK Prahának, mely szintén komoly erőket mozgósított pénteken, valamivel több opciója maradt. Ezt felerősítette Fegyverneky Zsófia és Amanda Zahui sérülése. Ahogy azt már szombaton is hangsúlyoztuk: egy bronzmeccs mindig speciális versenyhelyzet a Final4 során. Benne van, hogy úgy alakul, ahogy a Soproné. Itt nyilván inkább a hazai pálya lehetősége volt az extra. Ettől függetlenül évek múlva ezekre az időkre egészen biztosan legendásként fogunk tekinteni és joggal szólt a vastaps azért a hihetetlen munkáért, amit a Sopron, a játékosok, a klubnál dolgozók tettek. Elismerésünk!

A bevezetőben említettük, hogy a Sopron az USK Prahával karöltve adott az utóbbi időben a Final4 szerepléseivel egy receptet arra, hogy a szinte korlátlan lehetőségekkel dolgozó sztárcsapatok mellé miként lehet odaérni. Most ezen gárdák között Natalia Hejkova tanítványai lettek a legjobbak. A fontos erények között a szerepel, hogy ugyan nem bő a keret, de az alkotóelemek a helyén vannak. Meg tudta találni mindkét klub az utóbbi években azokat a klasszisokat, akik alázatos játékkal beszállva, valóban a csapatért, a közösségért tudnak küzdeni. Sokszor látjuk, hogy egy-egy gárda extra statisztikákkal rendelkező nagy nevet igazol, mégsem működik a csapatuk. Ennél a két klubnál viszont azt látjuk, hogy akik jöttek, ők átérzik mekkora a felelősségük és mit várnak tőlük. Candice Dupree-nél vagy Alyssa Thomas-nál ilyen erényeket tekintve pozitívabb meglepetés kevés volt az idei évben a sportágban. Kell az is, hogy úgy követeljen egy edző szigorú játékrendszert, hogy közben a játékosaival is törődik emberileg. Ők sem robotok – és ezt Natalia Hejkova vagy Roberto Iniguez maximálisan tudja. Emellett kell az is, hogy a hazai mag maximálisan elfogadja helyét, szerepét, elvégezze az edzésmunkát és megtalálja azokat a motivációs bázisokat, amivel magáénak érezheti a sikert.

Térjünk rá az orosz sztárcsapatokra, kezdve a címét megvédő és a trófeát összességében ötödik alkalommal elhódító UMMC Jekatyerinburgra. Amikor Maya Moore döntött, hogy a 2019-es évet teljesen kihagyja, Jamierra Faulkner pedig megsérült, akkor sem volt pánik a klubnál. Két olyan igazolás érkezett Courtney Vandersloot és Kayla McBride személyében, akik még tovább emelték a játék hatékonyságát. Bár a hétvégén kevesebb lehetőséget kaptak, de a klubnál haladtak a két orosz szupertehetség Maria Vadeeva és Raisa Musina felépítésével is. A statisztikai összefoglalónkban már minden létező jelzőt elhasználtunk a játékukra. Olyan természetesen a profi sportban nincs, hogy tökéletes. Túlzás nélkül azonban ennyire egyben lévő, pontos, tudatosan működő gárdát az Euroligában még nem láttunk. A Jekatyerinburgban az a szép, hogy remek anyagi lehetőségek mellé komoly szakmai munkát is tesznek. Nem esnek abba a hibába, hogy „a sztárok úgyis megoldják.” Sopronban érdekes volt azt is tapasztalni, hogy mennyire elismerően beszéltek az orosz csapat képviselői és a nemzetközi sajtó munkatársai Miguel Mendez-ről.

Maradva Mendez-nél, a pénteki és a vasárnapi sajtótájékoztatóján is elmondta, hogy nem csak a Final4, hanem az egész szezon teljesítményével nagyon elégedett. Szinte hiba nélkül vitték végig az évadot, ami tovább növelte az önbizalmukat. Ennyire felszabadult, önfeledten ünneplő világsztárokat is régen láttunk. Érezhető a kohézió, a „nyertes mentalitás”. Ilyen jelenleg máshol Európában nincs. Kellemes meglepetés volt Brittney Griner, aki az idei évben az európai játékot már tökéletesen olvasta. Az előbbiekben leírtaknak viszont a teljes ellentéte lett a Dinamo Kurszk. Pénteken még nem így tűnt, de a vasárnapi döntőre rettenetesen rossz mentalitással futottak ki. Már Stewart sérülése előtt 16 pontos hátrányba kerültek. Amíg két évvel ezelőtt a jekatyerinburgi Final4 alkalmával csodáltuk a könnyed összeszokott játékukat és méltattuk Lucas Mondelo munkáját, ezek a tulajdonságok teljesen kivesztek a csapatukból. Az ezüstérem ellenére a Kurszkról lehet talán egyedül elmondani a Final4 résztvevői kapcsán, hogy nem találta meg a sikerhez szükséges összetevőket.

 

 

 

forrás: wbasket.hu0
0
0
0

hírek innen, onnan

Az összeomláshoz közelít a kormányablakok helyzete, válságtanácskozást hívott össze a kormány

Tumultusra, több órán át tartó várakozásra kell számítania annak, aki ügyet szeretne intézni valamelyik kormányablakban. A...

Erény és borzalom ? Három kínai könyv

A Kossuth Kiadónak van kínai szerkesztősége, s a tavasszal egy kisebb köteg könyvvel lepték meg az érdeklődőket.

Fejenként 1 angol fontba került tavaly a brit monarchia

Jelentősen drágult tavaly a brit monarchia fenntartása

Arapapagájt mentettek a budapesti tűzoltók

Leleményes ötlettel álltak elő.

Megválasztották az Európa Tanács új főtitkárát

Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter lett az Európa Tanács új főtitkára a strasbourgi székhelyű páneurópai intézmény...

Válogatás nélkül pusztítottak az országban a hétvégi viharok: számos otthon vált lakhatatlanná

Még mindig folyik a károk felszámolása a hétvégi zivatarok után szerte az országban. A villámárvíz csak Borsodban tizenhárom...

Őrületes pucér fotót osztott meg a népszerű sportolónő

Nehéz szavakat találni a szőke bombázó legutóbbi képéhez, rengetegen megosztották már.

Elképesztő, ez derült ki az új BL-győztesről

A gárda korábbi horvát játékosa leplezte le a sikercsapat titkát. Úgy látszik, így is eredményes lehet egy klub.

Jön a vágyfokozó "női viagra."

Ez sok család szexuális jellegű gondjain segíthet és már megkapta a US Federal Drug Administration engedélyét. Az amerikai piacon...

A Szerelmünk lapjai színészei között már a castingon is csak úgy izzott a levegő - videó

A castingvideón is teljesen átjön a marakodó pár közti kémia.

Arapapagájt mentettek a budapesti tűzoltók

Leleményes ötlettel álltak elő.

0

Sport

A NOB kizárta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget a tokiói olimpiáról

Az AIBA helyett így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi a boksztornát.

Hemzsegnek a gyönyörű nők a Copa Americán

Összegyűjtöttük a legszebb szurkolókat.

Mi vezetett ahhoz, hogy Neymar visszatérjen a Barcába?

Minden bizonnyal otthagyja Párizst a "futballceleb", aki számára eljött az idő, hogy rátaláljon a helyes útra. De mi is az a helyes út?

A liverpooliak lecsaptak a Barca számkivetettjére

Tavaly újraépíthette magát náluk.

Fürdőruhás képeivel őrjíti meg rajongóit a Fradi gyönyörű kézise - fotók

A válogatott szélső képein még szebbnek tűnik Görögország.

Világrekordért igazol védőt a Manchester United

Azt már szezon közben is hangsúlyozták Manchesterben, hogy a védelmet meg kell erősíteni, így elsősorban most az átigazolási időszakban oda fókuszálnak. Úgy tűnik, az egyik poszt megoldva.

Neymar nem dönt rekordot, Mbappé megfizethetetlen

Hrutka János szerint a közösségi oldalakon való üzengetés nem befolyásolják az üzletkötést.

Újabb sokkoló részletek a MOM Sportközpontban keletkező tűzesetről - Ezt mondta a megtört édesanya: A kislányo...

Budapest Cserfes, mosolygós kislánynak ismerték azt a gyereket, aki hétfő délután a MOM Sportközpont tetején az életét vesztette.

Bajban a Kisvárda futballcsapata? Lehet, hogy menniük kell a légiósoknak? - Megszólal a csapat képzési igazgat...

A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége úgy döntött, a 20202021-es bajnokságtól 10 főben korlátozza a légiósok számát az NB I-es csapatok keretében. A rendelkezés a legtöbb klubot, köztük a Kisvárdát is érinti, ahol a külföldiek száma jócskán meghaladja a tízet.

Komoly döntést hozott az olimpiai bizottság: kizárták a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvonta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségtől (AIBA) azt a jogot, hogy megszervezze a 2020-as, tokiói olimpia boksztornáját, írja az MTI.

Eldőlt a magyar válogatott focista jövője

A DAC fontos bejelentést tett a közpályással kapcsolatban.

Az MLSZ-szabály miatt jelentősen változhat az NB I-es focicsapat kerete

Dajka László szerint a külföldi focisták egyszerűen kevesebbe kerülnek.

0

Bulvár

Autópályán szembe a forgalommal: frontálisan ütközött az egykori szövetségi kapitány

Eljárást indítottak az osztrák hatóságok Didi Constantini ellen. Az osztrák válogatott egykori szövetségi kapitánya a Brenner autópályán szembe hajtott fel a forgalommal, ütközött egy másik autóval. Ő maga és a vétlen sofőr is  megsérült.  

Egy nem túl ismert Kresz-szabály miatt büntetik rommá a magyar autósokat

A rendőrök senkinek sem kegyelmeznek, Ön vajon tudja a szabályt?

Ez lesz ország egyik legmenőbb strandfürdője

Jó ütemben halad Debrecenben a nagyerdei strand építése, a főépület elérte legmagasabb pontját. Az élményelemek terveit ma mutatták be a sajtónak.

Nem hittek a szemüknek a kőművesek, ezt találták a kéménybe falazva

Egy szlovákiai épület felújításakor került elő valami, amit még a második világháború alatt rejthettek el.

A Barátok közt gyönyörű színésznője volt - Most ápolónőként dolgozik

Németh Franciska feladta színészi karrierjét, hogy ápolónő lehessen.

Meghalt a Péterfy Kórház érsebésze, összeomlóban a fővárosi ellátás

A kórház orvos nélkül maradt krónikus betegeit most egy másik intézmény fogadja, de ott a nagy forgalmú baleseti centrum érsérültjeit egyelőre nem tudják ellátni.

Változás jön a sárga csekkek körül

Ez könnyítést jelent a postai átutalási megbízásokat kibocsátó cégeknek is.

Eltörte a gerincét a medve, majd élő múmiaként raktározta a férfit az odújában egy hónapig

Tartalék ennivalónak szánta. A férfi valahogy túlélte, de az orvosok sem értik, hogy maradt életben.

Tűzvész a MOM tetején: elképesztő, mit tett korábban a fiú

Döbbenetes dokumentumok jutottak a Ripost birtokába: a hétfő este a MOM Sportközpont tetején halálos tüzet okozó gyereknek nem ez volt az első ilyen esete. A mostani tűz azonban a kishúga, Zselyke életébe került.

Ezért ne dobjuk ki a savanyú uborka levét

Bár nyáron a kovászos uborka a nagy sláger, azért valószínűleg legtöbbünk hűtőjében ott lapul egy-egy üveg finom savanyított uborka is. Akár magunk tettük el, akár a piacon vagy a boltban vásároltuk, egy biztos: ha kiürült az üveg, a levének sem kell a lefolyóban végeznie. Mutatjuk, miért.    1. Savanyítsunk! Az uborka levét rengeteg dologra fel [?]

Olvasói levél: nem bírom az orális szexet.

Különleges probléma, de nem egyedi - mi van akkor, ha valaki egyszerűen nem kívánja az orális szexet?

blogmorzsák

Nagyon csokis jégkrém teszt

Dupla vagy triplacsokis a leg­finomabb ropogós csokiba mártott jégkrém?

Partra vetett pasik

Furcsa is, amikor véget ér a birtoklás és szembe kell nézni a többszörös veszteségekkel!

A magyarok imádják hitelezni az államot

Az államadósság 22 százaléka van a lakosság kezében, ez az uniós átlag négyszerese. Kinek, miért éri meg az állampapír?

Hogyan válassz intimkelyhet?

3 fontos szempont a méretválasztásban.

Mit csinál az ember, ha 6 év után hazaköltözik?

Elfogadjon egy nagyszerűen hangzó állásle­hetőséget a világ túlsó végén? Maradjon itt­hon a családok és barátok közelében?

Éghajlatváltozás: harc vagy együttműködés irányába haladunk?

„Nem lesz 11 milliárd ember a századfordulón.“

Reluxa tekerentyűjének javítása

Reluxa gyors, ideiglenes javítása

Teljes a Fekete Zaj fellépőinek listája

Oceans Of Slumber, Sear Bliss és Black Nail Cabaret a most bejelentett nevek között

Most érdekel csak igazán, hol, mikor és milyen bort iszol

Egy kérdőív, 7 perc, cserébe kétszáznál is több nyeremény.

Az USA 5 legrosszabb elnöke

Az USA eddigi 236 éves történel­me alatt összesen 45 elnököt választott, melyek közül 5 a kudarcai miatt érdekes.

Epres-túrós pite

"Egy valamit tudtam biztosan, lekvárt nem akarok többet főzni idén. És akkor szépen elkezdett valami motoszkálni a buksiban"

Tuti nyaralócélpont utó­szezonban

Akár szűk egy hetet is eltölt­hetünk Valencia környékén.

0