Ezt olvasta már?

Emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja

A következő napokban várhatóan tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja: országszerte elérheti a nagyon magas szintet, sőt az erősen fertőzött területek k...

0

„Mindenképpen nekünk is haladnunk kell a korral” - A Csornai Premontrei Apátság ökoturisztikai fejlesztésbe kezdett - interjú

Két TOP-os pályázat keretein belül is elindult egy nagy volumenű ökoturisztikai fejlesztés a Csornai Premontrei Prépostságban. Nem csak a Premontrei történelmi parkja újul meg és bűvül ki például gyerekek számára elérhető játszótérrel, de egy Látógatóközpontot is kialakítanak interaktív elemekkel.


hirdetés

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés konstrukció keretében 199.957.876 Ft vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte a Csornai Premontrei Apátság Látogatóközpont kialakítását.

A fejlesztés fő célja a térség kiemelkedő vallási, kulturális értékeinek fenntartható gazdagítása, országos szintű turisztikai vonzerő fejlesztése, a csornai turisztikai attrakciók színesítése, az elérhető szolgáltatások fejlesztése, a kínálat szélesítése.

A másik fejlesztés, amely kéz a kézben jár a Látogatóközpont kialakításával az a Csornai történelmi Premontrei park ökoturisztikai fejlesztése. A csornai Integrált Településfejlesztési Stratégia szerint a középtávon elérendő cél, hogy a város térségi idegenforgalmi, turisztikai központtá váljon. Ezen prioritás egyik alappillére a Csornai Premontrei Prépostság, mint az egyik legjelentősebb idegenforgalmi célpont és vonzerő fogadóképességének megteremtése, fejlesztése. A fejlesztés 125,4 millió forintból valósul meg. Az uniós támogatások előnyeiről és hátrányairól, valamint magáról a projektekről a Csornai Premontrei Prépostság apátját, Márton apát úrat kérdeztem interjúban.

Milyen fejlesztési folyamatok és munkálatok fognak végbemenni az uniós pályázat keretein belül?

Két uniós pályázatot is nyertünk és ezekből Csornán létesül egy látogatóközpont az apátságban, illetve a szomszédos premontrei park ökoturisztikai fejlesztése is. A látogatóközpont kialakításával megújul több kiállító tér a jelenlegi múzeumi szárnyon, illetve újjak kerülnek kialakításra, ahol a Premontrei Rend tevékenységét, múltját, jelenét mutatjuk majd be. A legnagyobb és leglátványosabb munka a volt muzeális könyvtár, illetve a díszterem visszaállítása lesz. A park új arcot kap, létrejön egy "Kis-Hanság" valamint játszótér a gyermekek számára, illetve megújul a korábbi járda, ösvény is. Új világító testeket helyezünk el. Illetve a kivágott, elkorhadt fák helyére újakat ültetünk.


Mik voltak a motivációk, hogy belevágjanak egy ilyen jellegű uniós projektbe? Milyen igény hívta elő a támogatás szükségességét?

Motivációnk egyrészt, a rend mostanában ünnepli 900 éves fennállását ezt szerettük volna méltó környezetben megtenni. Aztán egy sajátos motiváció volt a korábbi arborétumunk igazán siralmas állapota, ezen mindenképp szerettünk volna javítani. illetve a korábbi uniós pályázatok pozitív tapasztalatai is. Egyházi szervezet lévén nagyon kevés a gazdasági tevékenységünk így a bevételeink is, a pályázatok nyújtják az egyetlen reális fejlődési és innovációs lehetőséget számunkra. Nagy lemaradást pótolunk ezzel a fejlesztéssel.


A beruházásnak során az egyes vallási turisztikai épületekben különböző interaktív elemeket alakítanak ki. Mik lesznek ezek? Mire kell itt gondolni?

Mindenképpen nekünk is haladnunk kell a korral ez által minden új fajta megoldást támogatunk. A fejlődő informatika megkívánja, hogy még vonzóbba tegyük a turista számára az itt létet. Nem csak a korosabbat, de a fiatalabbat is meg kell fogni ez új fajta bemutatás móddal. A projekt részeként a 3 kiállító tér több interaktív eszközzel mutatja majd be az adott témát a látogató számára. Például a látogatói útvonallal összehangolva Visual Guide eszköz segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.


Mik az eddigi mérföldkövek - HA van ilyen – amelyekre eddig a legbüszkébbek a projekt során.

A park visszaszerzése és tulajdonjogi megszerzése- ha szabad ezt mérföldkőnek nevezni. 1950 óta nem volt a fenntartásunk és tulajdonunk alatt. 2019. február 5-én kaptuk vissza hivatalosan. Hiszen csak az Apátság pályázhatott ennek a területnek a fejlesztésére. De mérföldkő a sikeres közbeszerzés is, hiszen megtapasztaltuk, hogy a munka összetettsége miatt nem szívesen pályáznak a kivitelezők az ilyen típusi munkákra.


Egy pályázat teljesítése során- független a sikeres megvalósítástól és az indikátorok teljesmértékű teljesítésétől - merülhetnek fel nehézségek. Mi volt a legnagyobb probléma a pályázat megvalósítása során? (Adminisztráció, bürokrácia kérdése stb.)

A bürokrácia mindenképpen előkelő helyet foglal el, amihez még hozzájárulta a park rendezetlen tulajdoni állapota is- bár ennek rendezésében nagyon készséges volt a csornai Önkormányzat. aztán egy jelentős kihívás, hogy ezek a pályázatok nagyságuknál fogva több éves időszakban valósulnak meg a tervezéstől a befejezésig és közben bizony a kivitelezői árak jelentőset változtak- ez óriási kihívás, de úgy gondolom nemcsak nekünk, ez országos jelenség. Ezt a tényezőt mindenképpen figyelembe kell venni a következő pályázati kiírások esetén, nagyon komoly buktató!

 

Hosszútávon milyen pozitív hatásai és eredményei lesznek az uniós pályázatnak – mondjuk, ha az ökoturisztikai jelleget vesszük figyelembe - a Csornai Premontrei Apátság Parkjára vagy magára az Apátságra, valamint Csorna városára?

Azzal számolunk, hogy egy szépen rendbetartott park és környezet egy kisváros szívében mindenképpen hat az ott lakók és oda látogatok természettel való viszonyára. be kell tudunk mutatni nevelő jelleggel, hogy a természeti környezetre fordított energia, idő az mindenféleképpen hosszú távú és hasznos befektetés. ezért nemcsak egy park rehabilitációt végzünk, hanem egy összetettebb fejlesztést, hogy a legkisebbektől az idősekig mindenki "hasznát vegye" a megszépült környezetnek. A látogatóközponttal kapcsolatban, a környék és a tágabb környezetünk megszólítása a célunk, hogy ismerjék meg micsoda értékeik vannak a birtokunkba, akár történelmi, kulturális, közösségi és vallási értelemben is. Erősíteni a lokálpatriotizmust, múzeumpedagógiával bevonni a felnövekvő diákságot, egy komoly szemléletváltást idézni elő.


Általánosságban, hogyan vélekedik Ön, Márton apát az uniós támogatás igénybevételének lehetőségéről és magáról a forrásról? Mik az eddigi tapasztalatai? Sokat köszönhet most és a jövőben is az Apátság az uniós projektnek?

Már említettem, hogy nonprofit szervezet lévén majdhogynem egyetlen fejlesztési lehetőségünk a pályázatokban rejlik. Igyekeztünk és igyekezni is fogunk mindezt jól és értelmesen kihasználni. Presztízs beruházásokra fejlesztésekre nincs energiánk, sem akaratunk, de az innovatív fejlesztések a jövőnket jelentik. természetesen figyelembe kell vegyük azt a kulturális környezetet, amelyben élünk, de itt is bőven van lehetőség.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

lockkerdee0


Az önkormányzati választásokon szerencsés lenne-e, ha a megyei listákon is közösen szerepelne az ellenzék?

0

hírek innen, onnan

A biozsák, ami megmentheti a világot

A New York Times-ban augusztus elején megjelent, a mesterséges méhről szóló vélemény szerzője azt állítja, hogy évente csak az USA-ban...

Árokba csapódott egy autó az 55-ös főúton

Az utat teljes szélességében lezárták.

Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi...

Harryt és Meghant támadják a környezetvédők: képmutatók, mert sokat utaznak magánrepülőn

Közben pedig azt ígérik, csökkentik a királyi család ökolábnyomát és a környezetvédelem mellett kampányolnak. Most többen is...

Parkot neveznek el Aradon Török Zsolt hegymászóról

A magyar hegymászó holttestét szombaton találták meg az erdélyi Fogarasi havasokban.

Augusztus 20 - egész napos strandfesztivál Vásárhelyen

Egész napos strandfesztiválra várja a Szeretem Vásárhelyt Egyesület Hódmezővásárhely lakóit augusztus 20-án. Ingyenes a belépés és a...

Felborult egy autó, teljes útzár az 55-ösön Mórahalom határában

Baleset miatt teljes az útlezárás az 55-ös főút 16-os kilométerszelvényében, Mórahalom határában. A forgalmat a rendőrök elterelik.

Nagy a baj Budapesten, szükségszállást nyitottak a tűzeset rászorulói számára

Ferencváros önkormányzata szükségszállást nyitott a kerület polgármesteri hivatalában azok számára, akik a Soroksári úti tűz miatt...

Alaposan kiakasztotta rajongóit Britney Spears

Egy cseppet sem alaptalan a követők felháborodása.

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

A Fekete István általános iskolában alkalmazzák ezt a korántsem szokványos megoldást a szagok ellen.

Balotaszálláson akart bosszút állni egy csoport a kutyakínzó nőn

Rendőrök akadályozták meg, hogy elfajuljanak az események annak a nőnek a balotaszállási házánál, akit állatkínzással gyanúsítanak....

Busszal ütközött egy motoros a 82-es főúton

Az út érintett szakaszát teljes szélességében lezárták.

0

Sport

Trónfosztásra készül Katinka riválisával Shane Tusup: Együtt üldözzük az olimpiai bajnoki címet.

Budapest Shane Tusup (31) hadat üzent volt feleségének, a háromszoros olimpiai aranyérmes úszónak, Hosszú Katinkának (30). Az amerikai edző átvette az olasz Ilara Cusinato (19) felkészítését, aki a magyar klasszis egyik legnagyobb riválisa. Együtt üldözzük az olimpiai bajnoki címet! jelentette ki videóblogjában az egyesült államokbeli szakember.

Zseni cselsorozattal bizonyította, miért fizettek 126 millió eurót érte

Joao Félix már az első hivatalos meccsén bebizonyította, mekkora tehetség.

Nem is akkora bukó a Barcelonának a Coutinho-transzfer - megvannak az összegek

A Barcelona kénytelen volt elpasszolnia a klub történetének legdrágább játékosát. Óriási bukásnak tűnik, de a számokat átnézve nem annyira drámaian nagy baki Coutinho kölcsönadása.

Hatalmas meglepetés: Bale gólpasszt adott és marad a Realban

Vigo Hatalmas meglepetésre kezdőként kapott szerepet Gareth Bale (elöl) a Real Madrid első spanyol bajnoki mérkőzésén az új idényben. A walesi labdarúgó távozása néhány héttel ezelőtt biztosnak tűnt, minderről Zinédine Zidane vezetőedző beszélt korábban. A focista mindenesetre a mezőny legjobbja volt a Celta Vigo ellen, gólpasszal járult hozzá csapata 3-1-es idegenbeli diadalához. Zidane a találkozó követően azt mondta, a jövőben is számol a szélsővel.

Elkezdődött: Olaszországban van Shane Tusup és legújabb magyar versenyzője

Az Instagramon jelentkezett be az úszó és edzője is, hogy Olaszország felé vették az irányt.

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Nem ezt szoktuk meg az elmúlt 15 évben: a két klasszis kiesett a döntő előtt, Daniil Medvegyev lett a cincinatti 1000-es teniszverseny győztese.

Nem várt pofont kapott a PSG, már a második fordulóban elveszítette veretlenségét

Hiába vezetett, a Rennes otthonában kikapott a Paris Saint-Germain.

Sima lipcsei győzelem Gulácsi századik meccsén

Az RB Leipzig 4-0-ra győzött az abszolút újonc 1. FC Union Berlin vendégeként.

Először lehet egy magyar játékosé a Puskás-díj

Zsóri Dániel 18 évesen a 93. percben ollózott gólt a Fradinak. Akkor azt sejtettük, az idény gólja lehet, most már tudjuk, hogy az év legszebb találata is akár: Puskás-díjra jelölték.

Barca-blama, régi-új Real Madrid és a szokásos Atlético

Befejeződött a spanyol bajnokság első fordulója, nézzük, mi történt a nagy hármassal.

A Tottenham menedzsere szerint óriási hiba előrehozni az átigazolási piac zárását

Mauricio Pochettino a régi rendszer visszaállítását szorgalmazza.

0

Bulvár

Sokkoló fotók kerültek elő Marilyn Monroe meztelen holttestéről

Egy legendás fotós a színésznő halála után néhány órával jutott be a hullaházba. Akkor készítette a felkavaró képeket.

Fogyás könnyedén? Ha ezt az 5 esti szokást betartod, menni fog.

Mindössze néhány egyszerű tippet kell megfogadnod az esti lefekvés előtt, és máris beindulhat a fogyás!

Gyurcsányék meggyalázták augusztus 20-át, Szent István ünnepét

A körmenet?  Gyurcsányék szerint szoknyás férfiak felvonulása, a katolikus homoszexuálisok parádéja, a keresztény Pride.  Szent István mumifikálódott jobbkezét pedig azért viszik körbe, mert a király valaha azzal maszturbált és segget törölt.

Különös hátizsákkal járt iskolába a kisfiú: az osztályfőnöknek tűnt fel a dolog

Méregdrága iskolatáska helyett az édesapa saját kezűleg készített egyet a fiának.

Most közölték: durvul a helyzet a fővárosban, menekítik az embereket a lakásokból

Tovább terjed a tűz, ezért ki kell üríteni a szomszédos házat is a IX. kerületben.

Fordul az időjárás, kiadták a veszélyjelzést, mutatjuk, mikor lesz a legrosszabb

Már hétfőn is nagyon meleg lesz. Kedden északnyugat felől jön a változás, Győr-Moson-Sopron megyére a hőség és a zivatarok miatt is figyelmeztetést adtak ki. Szerdára az egész ország besárgul a kánikula miatt.

Ejha: Hunyadi Donatella meseszép ruhában pompázik

Kiszel Tünde egyetlen kislánya már nem is olyan kicsi!

A rendőr kiállt bírságolni az út mellé, kész téboly, amit ezután csinált

Egy világ találgatja, hogy vajon mit is látni ezen a videón.

Csernobilnál is veszélyesebb, mégsem beszélnek róla: katasztrófa történhet?

A Cactus-dóm egy radioaktív kísérleti robbantás mellékterméke, ami komoly veszélyt jelent most és a jövőre nézve.

Szódabikarbóna a háztartásban - Íme, a legújabb felhasználási módok

A szódabikarbóna áldásos hatásairól regényeket lehetne teleírni. A mindennapos háztartásvezetés során is igen hasznos kiegészítőnek bizonyul.

blogmorzsák

Ami nélkül nincs nyár: csíkos póló!

A felső, amit James Deantől Madonnáig mindenki imádott. Ikonikus darabokat mutatok, és elmesélem a történetét is!

Ezek voltak a legelső papírfényképek

A dagerrotípia felfedezése után pár évvel Talbot már olyan papírfényképet készített, amit sokszorosítani is lehetett.

Augusztus 20 története

Szent Jobb körmenet, István király, új kenyér - íme legrégebbi nemzeti ünnepünk kalandjai, amit először augusztus 15-én tartottak meg.

8 csodás hely Barcelonában

A katalán fővárosban az estéknek különös hangulata van, hiszen ez az a hely, ahol a nap vége egy új "nap" kezdete is egyben.

Egy katolikus fiú, félelem nélkül

A plocki Pride a "melegjogok" helyett egy katolikus fiúra hívta fel a figyelmet.

Hogyan egyél a hüvelygomba ellen?

Vissza-visszatérő váratlan „barátnőnk” Candida-Ida, akiről márpedig beszélni kell, és a pasik is figyeljenek!

Meglepő anyagok a kenyérben

Míg az EU-ban betiltották a rákkel­tőnek tartott anyagokat, máshol még megtalálhatók a pékárukban. Például Amerikában.

Mit csinálnak a svájciak a szabadidejükben?

Nyilván beállítják a pontos időt és porszívóznak, nem? Nos, ha nem is egészen, de majdnem…

A Szent Korona LEGO kockákból!

Egy magyar LEGO rajongó a koronát, a jogart és az országalmát is megépítette.

A 80-as évek nyugati autói

A holland turisták álomverdái, a dinnyés Merci és rallye-klasszikusok.

Organikus cipők, bioszandálok a fenntartható fejlődés jegyében

A talphoz kókuszdió-bőrt és ananász­leveleket tartalmazó nyomtatószálakat használtak.

Se voucher, se pénz, aztán mégis

Helló, visszatérítés nincs, akkor sem, ha mi hibáztunk, üdv: Ryanair

0